sobota 23. června 2012

Petr Šafařík se vrací do Rady Českého rozhlasu


20. a 23. 6. 2012  portály České televize a  Českých médií

Poslanecká sněmovna poslala do Rady Českého rozhlasu opět Petra Šafaříka. Petr Šafařík  byl poprvé  zvolen do Rady ČRo  loni v červnu jako náhradník za zemřelého Ladislava Jíšu a v radě Českého rozhlasu zůstal jen do konce Jíšova  mandátu do února 2012. V Radě ČRo strávil jen krátkou dobu sedmi měsíců. Rada Českého rozhlasu má devět členů. Avšak Parlament se neshodl na žádném z dalších kandidátů pro doplnění za Danu Jaklovou, které také v únoru skončil mandát. Rada ČRo bude tedy nadále nekompletní a bude mít 6 členů,  jedno místo zůstane neobsazeno.


Petr Šafařík
         

Sněmovna zčásti obsadila volná místa v mediálních radách


20. 6. 2012, autor: ČT24

Praha - Poslanci do Rady České televize zvolili jejího bývalého člena Jana Brandejse, jehož mandát skončil loni v listopadu. Do Rady Českého rozhlasu znovu vybrali Petra Šafaříka. V Radě České tiskové kanceláře (ČTK) dnes sněmovna zaplnila tři ze čtyř neobsazovaných míst. V každé z těchto rad zbývá obsadit ještě jedno místo.
Členy agenturní rady se stali kandidátka ODS a bývalá ředitelka zpravodajských stanic Českého rozhlasu Hana Hikelová, bývalá poslankyně ČSSD Marcela Mertinová a ústavní právník z Univerzity Karlovy Jan Wintr, kterého navrhla TOP 09.
K volbě posledních členů mediálních rad by se sněmovna měla sejít v pátek. V případě Rady ČT postoupili do druhého kola odborník na svobodný přístup k informacím a někdejší poslanec Oldřich Kužílek a bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Daniel Novák. Neuspěl naopak další bývalý člen této rady Petr Žantovský. Proti zvolení Nováka a Žantovského protestovaly Český filmový a televizní svaz a Asociace režisérů a scenáristů.
Radu veřejnoprávního rozhlasu by mohli doplnit generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš nebo Jaroslav Růžička, kterého navrhla Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. V Radě ČTK by místo Eleanory Rasmussenové, které dnes skončil mandát, mohla znovu být kandidátka KSČM Miroslava Moučková nebo kandidát Věcí veřejných, bývalý ředitel hudební televize Óčko Hynek Chudárek.
Naopak v případě Rady pro rozhlasové a televizní vysílání její zaplňování dneškem prozatím skončilo. V jednokolové tajné volbě nedostali potřebný počet hlasů ani kandidát Věcí veřejných Daniel Bartek, ani Kateřina Hrazdilová, kterou chtěla TOP 09.

POSLEDNÍ VOLNÁ MÍSTA V MEDIÁLNÍCH RADÁCH ZŮSTANOU ZATÍM PRÁZDNÁ

ČTK, (BOJ) 22-06-2012

Poslední volná místa v radách České televize (ČT), Českého rozhlasu (ČRo) a České tiskové kanceláře (ČTK) zůstanou zatím neobsazená. Sněmovna v dnešním druhém kole volby nezvolila žádného z kandidátů. První kolo se uskutečnilo ve středu. V každé z rad zbývá obsadit jedno místo. Do Rady ČT se dnes nedostal ani odborník na svobodný přístup k informacím a někdejší poslanec Oldřich Kužílek, ani bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Daniel Novák. Kandidatura do rady veřejnoprávního rozhlasu skončila neúspěšně pro generálního ředitele Národního muzea Michala Lukeše a pro Jaroslava Růžičku, kterého navrhla Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. O místo v Radě ČTK se ucházeli bývalá členka navržená KSČM Miroslava Moučková a kandidát Věcí veřejných, bývalý ředitel hudební televize Óčko Hynek Chudárek. Poslanci nedali dostatek hlasů ani jednomu z nich. Ve středu poslanci zvolili do Rady ČT jejího bývalého člena Jana Brandejse, jehož mandát skončil loni v listopadu. Do Rady ČRo znovu vybrali Petra Šafaříka. V Radě ČTK sněmovna zaplnila tři ze čtyř volných míst. Členy agenturní rady se stali kandidátka ODS a bývalá ředitelka zpravodajských stanic Českého rozhlasu Hana Hikelová, bývalá poslankyně ČSSD Marcela Mertinová a ústavní právník z Univerzity Karlovy Jan Wintr, kterého navrhla TOP 09. Rada ČT má mít 15 členů, Rada ČRo devět členů. Jejich funkční období je šest let. Vždy po dvou letech se třetina rady obměňuje. K posláním obou rad patří kontrola hospodaření veřejnoprávního média, projednávání stížností veřejnosti nebo jmenování a odvolávání jeho generálního ředitele. Obě rady tuto funkci obsazovaly loni. Rada ČTK má mít sedm členů, jejich funkční období je pětileté. Rada ČTK mimo jiné jmenuje a odvolává generálního ředitele, schvaluje rozpočet agentury a na návrh generálního ředitele schvaluje Statut ČTK.

2 komentáře:

  1. Jsem rád, že se na uvolněné místo v Radě Českého rozhlasu vrací právě pan Šafařík. Z jeho dřívějších vyjádření mám pocit, že se nenechá ukolébat líbivými řečmi pana generálního ředitele Duhana a tabulkami pana Ostrého, ale bude se skutečně zajímat o chod Českého rozhlasu, a když to bude nutné, tak i klást nepříjemné otázky. Přesně to by totiž měla Rada Českého rozhlasu dělat.

    OdpovědětVymazat
  2. Ludmila Vajďáková24. června 2012 v 11:33

    Taky z toho, že se vrací pan Šafařík, mám dobrý pocit. Snad mu jeho objektivní náhled na vysílání zůstane a ostatní členové rady ho "nepřeválcují". Kéž by se blýskalo na lepší časy!

    OdpovědětVymazat