úterý 6. ledna 2015

Český rozhlas zrušil diskusi posluchačů na webu stanice Dvojka

6. 1. 2015 napsal Tomáš Němec, editor blogu „Nerušte název stanice Praha Českého rozhlasu"

   Český rozhlas zrušil diskusi posluchačů na webu stanice Dvojka. Diskuse už byla přede dvěma lety přerušena s odůvodněním, že původní diskusní systém je zastaralý. V té době Český rozhlas znemožnil  čtení mnoha set starších příspěvků, které vyjadřovaly nespokojenost posluchačů se zrušením názvu jedné celoplošné stanice. Název stanice Praha byl tehdy změněn na název stanice Dvojka. Tuto změnu názvu, kterou zavedl nový šéfredaktor z Brna Jaromír Ostrý, nedokázalo vedení Českého rozhlasu logicky zdůvodnit a Rada Českého rozhlasu ji přijala s obvyklou výmluvou, že nemůže zasahovat do pravomocí managementu Českého rozhlasu. Jaromír Ostrý tehdy také zcela změnil programovou náplň stanice. Autory pořadů, rozhlasové profesionály – redaktory, nahradil z větší části takzvanými moderátory z řad celebrit známých z televize: herci a zpěváci, lékaři, ale také třeba  bývalý generální ředitel pivovarů. To vše kritizovali posluchači i v nové diskusi, založené na americkém diskusním systému Disqus - https://disqus.com/ Jeho funkce však administrátoři Českého rozhlasu velmi omezili s tímto zdůvodněním:
***
Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.
***
   Přesto posluchači více než dva roky psali kritické připomínky k programové skladbě stanice Dvojka. V listopadu a v prosinci se v diskusi objevovaly kritické poznámky na adresu náměstka ředitele pro program a vysílání René Zavorala, který na závěrečném koncertu festivalu Prix Bohemia Radio uvedl do síně slávy Českého rozhlasu významnou rozhlasovou režisérku Hanu Kofránkovou. Paní Kofránková následně ve své řeči seznámila posluchače a diváky s tím, že dostala výpověď pro nadbytečnost a místo režiséra, které v rozhlase zastávala, bylo zrušeno. Lze se domnívat, že pan René Zavoral, v hierarchii Českého rozhlasu druhý člověk po generálním řediteli, neunikl kritiku, která se v hojném počtu objevila v diskusi posluchačů na webu stanice Dvojka a tuto diskusi nechal okamžitě zrušit.
---



   Připadá mi logické, že pro vedení Českého rozhlasu je důležité, aby ho na stránkách Českého rozhlasu lidé nekritizovali. Samotné vysílání stanic totiž vyplňují sebepochvalné upoutávky. Součástí blogu „Nerušte název stanice Praha Českého rozhlasu“ je i místo pro obecnou diskusi posluchačů. Pokud posluchači tento blog na internetu najdou, mohou jí využít. Diskuse je vytvořena na základě komentářů blogového systému blogspot, není to tedy samostatný diskusní systém. Ale jistě je to lepší než nic. Je možné pokračovat v diskusi, ze které posluchači odešli právě do diskusního systému Disqus na webu stanice Dvojka. Odkaz na oddíl s obecnou diskusí posluchačů - http://nerustestanicipraha.blogspot.cz/2012/04/diskuse-posluchacu.html Okénko, do kterého lze vkládat komentáře je až zcela vespod, dole pod komentáři, které byly vloženy dříve.

K obecné diskusi posluchačů se na blogu proklikněte také ve sloupci na pravé straně c části nadepsané Štítky. Tam najdete proklikávací odkaz 01. Obecná diskuse posluchačů . Po určitém množství příspěvků jsou příspěvky viditelně archivovány (archiv. č. ) a je vytvořen další diskusní oddíl, aby diskuse byla přehledná. V úvodu každého oddílu je vždy návod, jak komentáře (= diskusní příspěvky) vkládat. Okénko, do kterého lze vkládat komentáře je až zcela vespod, dole pod komentáři, které byly vloženy dříve.

Samozřejmě je možno psát komentáře pod každý článek blogu, tedy i pod tento článek, ale nepředpokládám, že by čtenáři cíleně vyhledávali články zpětně kvůli komentářům.

Pokud používáte facebook, můžete se přidat také k facebookové stránce tohoto blogu – odkaz https://www.facebook.com/pages/Neru%C5%A1te-n%C3%A1zev-stanice-Praha-%C4%8Cesk%C3%A9ho-rozhlasu/146179198767013

8 komentářů:

  1. Poté co jsem zjistila, že nelze nalézt na Dvojce diskuzi, zamířila jsem opět na tyto stránky T. Němce.No dobře si vedou v tom Českém rozhlase. Domnívám se, že takováto arogance od devadesátých let z ČR ještě nebyla. -To vše zašťiťuje pan generální Peter Duhan. Nedávno jsem ho slyšela v jakémsi pořadu, a ta sebechvála! To by jeden fakt nevěřil. Čeština pana generálního jse snad ještě horší než před lety, v rádiu se pod jeho vedením pokazilo co se dalo, správní lidé nesedí na správných místech. No a vrcholem všeho tedy je zrušení diskuze. Že prý zvolí nový, modernější kontakt s posluchači. Asi mazací jakékoli kritické příspěvky. Je neuvěřitelné, co všechno se na dvojce od r. 2011 stalo.Takový pokles kvality ještě nebyl. Moderátoři mikrofora- bez koktání je snad jen M.Elefteriadu. Ostatní blekotající, nepřipravení, zvou si své kámoše, a Z.J. předčila Tereza H.No to je příšerné. Téměř každého zajímavého hosta zruší tím svým ňuňáním.Opravdu zůstala jen ta rána nedělní, a to je ještě nově prokládají znělkami a pár dalších pořadu, převážně ze záznamů. A kde je slibovaný pořad pana Novotného s panem Munzarem? Drzost, hloupost, arogance vůči nám, platícím posluchačům. No a co s tím? Co snimi? Mají své jisté, a tak pokračují, předávají si odměny. Slyším kolem nářky na kvalitu vysílání Dvojky, málokdo jim napíše, a hlavně nyní po zrušení diskuze....Pane generální, pane šéfredaktore Dvojky a ostatní, kteří máte na svědomí tuto stanici, styďte se. To tady opravdu ještě nebylo. Dost prosím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten pořad p. Munzara a Novotného byl včera (ve středu) v 18:30 a jmenuje se O kouzlení slovem.

      Vymazat
    2. Ano, ano - pořad tohot typu by si ale zasloužil lepší den, než je středa, a lepší čas, než když je ve stejnou chvíli na Vltavě četba, teď navíc Hordubal.

      Vymazat
  2. ejhle, změny - na dvojce už neciví pořad Je jaká je ALE - Host do domu! Návrat k rozumnému názvu? Pane Ostrý, co ještě bude všechno potřeba napravovat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer,nejen pan Ostrý,ale hlavně Peter Duhan.

      Vymazat
  3. Pan Duhan by měl raději rozhlas opustit a už se nikdy nevracet a s sebou může vzít i René Zavorala a všechny herce a podobné náplavy které přivedl pan Ostrý a dále nové přibírá pan Dittrich aby jim spolu bylo hezky To co tito pánové napáchali v rozhlase se nedá nazvat jinak než tragedie.

    OdpovědětVymazat
  4. Aspoň jedna dobrá zpráva pro všechny příznivce Studia Retro. Pořad je opět uveden v archivu.

    OdpovědětVymazat
  5. Pokud jste, milí čtenáři tohoto blogu, také na facebooku, můžete si na stránce, která nese stejný název jako tento blog, přečíst mou úvahu o zrušení posluchačské diskuse na webu stanice Český rozhlas Dvojka - odkaz https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=878027592248833&id=146179198767013

    OdpovědětVymazat